Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras

Ekskursija-žygis „Viena diena prie rubežiaus“

Ekskursijos

Gargždai – Kuliai – Dovilai – Laugaliai – Gargždai
Siena, kuri skyrė ir tuo pačiu jungė Lietuvą ir Prūsiją bei Vokietiją, egzistavo net penkis amžius. Nors II pasaulinio karo pasekoje siena buvo faktiškai panaikinta, bet iki šių dienų yra išlaikiusi itin stiprų identitetą. Senoji siena iki šiol skiria administracinių rajonų ribas, o Klaipėdos rajono centras – Gargždai, šiandien yra dviejų etninių regionų (Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos) sudėtyje. Valstybių pasieniuose gyvenusios etniškai įvairios bendruomenės pasižymėjo puikiu tarpusavio sugyvenimu, tolerancija religiniais ir kultūriniais klausimais bei visiems bendru amatu – „šmugeliu“. Pirmiausia čia gyvenusius pasiekdavo valstybinių ir ekonominių permainų vėjai. Todėl II pasaulinio karo kirvis pirmiau smogė būtent Gargždams, o ne atokesniems rajono kampeliams.

Ekskursijos - žygio metu pažinsite savotišką ir išskirtinį pasienio bendruomenių gyvenimą; aptarsime jų amatus ir verslus; sužinosite apie pasieniečių darbo peripetijas ir kuo skyrėsi Prūsijoje (vėliau Vokietijos imperijoje) ir carinės Rusijos teritorijoje; kodėl caro nuomone sienos apsaugos tarnyboje netiko žydai ir kazokai; kokios iškilios asmenybės gyveno; kas įkūrė pirmuosius dabartinės Lietuvos teritorijoje senelių namus ir daug kitų įdomių istorijų. Juk sakoma, kad norint suprasti kraštą reikia pasitelkti visas jusles: klausą, gomurį, akis. Joms visoms užteks peno...
Turtinga programa Jums padės prisiliesti prie kultūros razinų, kurios ir dabar praturtina buvusio pasienio gyvenimą. Jūsų laukia edukacija su šiaudais, kurios metu išmoksite gaminti "Sodus", kartu pagiedosime liuteroniškas giesmes, galėsite paganyti akis fotografijų parodoje "Senieji Dovilai", o kad nuo žinių ir emocijų nesusisuktų skrandis - tai Jūsų lauks patys tikriausi Mažosios Lietuvos pietūs.
Į ekskursiją, kuri truks visą dieną, esate kviečiami pėstute ir atvykti dviračiais. Būtinai pasirūpinkite patogia avalyne, užkandžiais, geriamu vandeniu.
Joje praeities puslapius sklaidys gidė Monika Vasylienė, Dovilų istorijos kvėpavimą stipriai jaučiančios Laima Sungailienė ir Eligija Žukauskienė.
Į žygį-ekskursiją privaloma registruotis el.paštu Monika.travel@inbox.lt arba tel. 860117297
Ekskursijos pradžia Gargžduose prie savivaldybės esančio fontano. Pradžia 10 val. Pabaiga –vakare arba pagal nuotaiką

KAINA 1 asm. 27 eurai. (į kainą įeina: gidų Gargžduose, Doviluose, Kuliuose, Laugaliuose paslaugos, edukacija Dovilų etno centre, tradiciniai Mažosios Lietuvos pietūs, organizavimas.

Vaikams iki 7 m. - 5 eurai (be pietų)