15. Kėkštas


 

Dydis: Karvelio didžio (L32‒35cm)

Gyvenimo trukmė: 15‒17 metų

Paplitimas: 50 000‒80 000 porų

Perėjimas: Peri lapuočių ar spygliuočių miškuose, kartais parkuose, soduose, retai gyvatvorėse. Lizdas dažniausiai sukamas aukščiau kaip 1,5 m aukštyje, prie kamieno ar ant šakos. Dubenėlio formos lizdas, supintas iš šakų ir augalų stiebų, vidus išklotas su šaknimis ir šereliais. Stato abu partneriai. Kėkštas peri vieną kartą per metus, po 5‒7, rečiau po 3‒10 kiaušinių. Peri tik patelė 16‒17 dienų, bet maitina abu tėvai. Jauniklis išskrenda po 19‒20 dienų.

Išvaizda: Šviesiai rudas su baltu antuodegiu, juoda uodega. Skiriamasis bruožas – juodi ūsai, balta kakta su išilginėmis juostomis ir rausvos kojos. Labiausiai puošia žydros ir baltos dėmės ant sparnų.