Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras

26. Edukacinė programa „Žuvies kelias“

Edukacinė pramoginė programa „Žuvies kelias“

Laisva, skanu, unikalu – „Žuvies keliu“!

Kviečiame į unikalią Lietuvos pamario gyvenvietę Dreverną, kur gamta sukūrė palankias sąlygas gyvenimui ir žvejybos tradicijoms.

Laivadirbio Jono Gižo etnografinėje sodyboje jus pasitiks šišioniškės – ansamblis „Žvejytės“. Suksite ratelius, mokysitės lietuvininkų tarmės žodžių ir supažindinsite su krašto folkloru programoje „Į žvejus eisiu“. Sužinosite, kokias vietines žuvis žvejai vadino birfiše, birškiu, yle, lasose ar kvape, ir net išsiaiškinsite, ką reiškia žodis „pūkis“ pamariečių himne „Stinta-pūkis“ – tai ne katinas, o marių žuvis – pūgžlys!

Su Pamario krašto istorija ir kultūra susipažinsite ekskursijoje „Špacerojimas po Dreverną su kurše“. Gidė atskleis, ką vietiniai gyventojai vadino Prūsų jūra ir ką byloja Drevernos legenda, kuo būdinga žvejybinių valčių statymo specifika pamaryje, kuo ypatingi kurėnai ir kaip buvo valdoma galybė burvalčių Kuršių mariose. Sužinosite, kokios buvo senosios žvejybos tradicijos ir kodėl žvejai burvaltės stiebo viršuje turėjo kelti ženklus. Taip įminsite vėtrungių paslaptį! 

Drevernos mažųjų laivų uosto restorane „Dreverna“ skanausite Mažosios Lietuvos desertą – gliumzinį (varškės) pyragą ir kafiją (cikorijos gėrimas) bei paragausite žuvienės ar dreverniškių pamėgtų tradicinių lydekos maltinukų.

Iš apžvalgos bokšto (15 m) apžvelgsite Drevernos apylinkes, Naglių gamtinį rezervatą taip, kaip kadais čia žvelgė milžinai ir išskleisite bures – plauksite Kuršių mariomis įspūdingu senoviniu buriniu laivu – reisine „Dreverna“ (2 val.). 

Memel wine vyninėje degustuosite išskirtinio skonio „Memel Wine“ šeimos gaminamų svarainių, agrastų, juodųjų serbentų, aviečių vynų. Šis vynas pavadintas Memelio miesto vardu ir yra gaminamas pagal seną receptą, paveldėtą iš senelių. Sakoma, kad šis receptas buvo perduodamas iš kartos į kartą ir jo kilmė siekia net kryžiuočių laikus. Daugelį metų kaupta vyno gamybos patirtis ir aistra vyndarystei leido sukurti unikalų vyną, garsėjantį savo puikiu skoniu ir aromatu.