Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras

Skanėstas šventėms – Mažosios Lietuvos gliumzinis (varškės) pyragas

Ar teko jums kada girdėti apie ypatingą pamario krašto gardėsį – gliumzinį pyragą? Tai tirpstantis burnoje varškės pyragas, kurio  receptą lietuvininkai perėmė iš vokiečių. 

 

Iš vokiečių lietuvininkai perėmę visą maitinimosi „grafiką“: būdavo valgomi pusryčiai, o kai kur ir pryštukis – antrieji pusryčiai, priešpietė, pietūs, palaunagė – pavakariai, ir vakarienė.

Palaunagės akcentas būdavo gliumzinis pyragas su kafija arba tija. Kafija tai  svarbiausias lietuvininkų gėrimas. Mažosios Lietuvos gyventojai tradiciškai ja mėgavosi būtent 16 valandą. Nesvarbu kur būdavo žmogus, ką jis beveikdavo, tą valandą būtinai atidėdavo visus, net ir svarbiausius darbus, ir sėsdavo gerti kavos. Kafiją gamindavo iš cikorijos, ąžuolo gilių arba miežių, kartais pakepindami juos keptuvėje. Kavą balindavo pienu ir paprastai gerdavo nesaldintą. Šventiškumo turėdavo suteikti ne tai, kas geriama, o gėrimo ritualas. Šišioniškiai stengėsi kafiją svečiams patiekti dailiuose porcelianiniuose, dažnai užsienietiškuose kavai skirtuose puodeliuose.

Pyragai buvę vietinių šeimininkių prestižo reikalas. Mažojoje Lietuvoje šeimininkės mėgdavo gaminti sandkuchą (smėlio), „monkuchą“ (aguonų), „štroizelį“ (trupininis), keksą, o ypatingai gliumzinį (varškės) pyragą.

Dalyvaudami edukacinėje programoje „Žuvies kelias“ Drevernoje jūs turėsite puikią progą šį desertą paragauti, o Šv. Velykų proga kviečiame ir jus pabandyti pasigaminti šį pamario krašto desertą!

 

Jums reikės:

Tešlai: 250 g miltų, 100 g sviesto, 4 kiaušinių trynių, 100 g cukraus, 100 g grietinės, vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Įdarui: 500 g varškės, 100 g cukraus, 4 kiaušinių baltymų, 100 g grietinės, 1 šaukšto manų kruopų, 50 g sviesto (tirpinto), vanilinio cukraus, 1 šaukšto tešlos.

Gaminimas: Ištriname minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame grietinę kartu su kepimo milteliais ir plaktais kiaušinių tryniais. Įmaišome sijotus miltus. Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir šaukštu tešlos. Išplakame kiaušinio baltymus ir įmaišome į varškę. Dedame tešlą  į formą ir ant viršaus supilame paruoštą įdarą. Pyragą kepame su meile 162 °C temperatūroje 48 minutes.

 

 

      

Atsiliepimai

Komentuoti
  • Pi
    Pilypas
    2023-02-01

    Pyragų išvaizda baisi. Kas kepė ,tai kepė be meilės.